Työsuojelu
Työsuojelulain tarkoituksena on parantaa työympäristöä ja työolosuhteita työntekijöiden työkyvyn turvaamiseksi ja ylläpitämiseksi.
Työsuojelu ennaltaehkäisee työtapaturmia, ammattitauteja ja muita työstä ja työympäristöstä johtuvia työntekijöiden fyysisen ja psyykkisen terveyden haittoja.
Teattereissa näyttelijät valitsevat luottamushenkilön edustamaan Näyttelijäliittoa ja sen jäseniä työpaikalla. Teemme jatkuvasti yhteistyötä teatteripuolen liittojen kanssa parantaaksemme alan työsuojelua. Lisäksi isommilla työpaikoilla on työsuojeluvaltuutettu ja työsuojelupäällikkö.
AV-puolella ei ole työehtosopimusta, eikä työsuojeluvaltuutettuja tai luottamushenkilöä.
Voit aina olla yhteydessä Näyttelijäliittoon, jos epäilet, että sinua on kohdeltu työssä tai työn hakemisessa epäasiallisesti.
Tutustu myös
Miten voit töissäsi juuri nyt? Työhyvinvointitesti on nopea tehdä, ja sen avulla saa vinkkejä oman tilanteen ylläpitoon ja parantamiseen. Työhyvinvointitestin on tehnyt Työterveyslaitos.
Esittävän taiteen turva- ja hyvinvointisivustolle on koottu tietoa ja työkaluja, jotka tukevat tuotannon sujuvuutta turvallisuudesta tinkimättä sekä kaikkia alan toimijoita turvallisen työskentelyn ja turvallisuuden johtamisen kehittämisessä. Raideri on tehty esittävän alan yhteistyönä Floor is Yours -hankkeessa. Sen työtä jatkaa Floor is Ours -hanke, joka kehittää puuttumisen kulttuuria.
AV-alan työturvallisuusoppaan tavoitteena on, että tuotanto mahdollistaa henkilöstölleen, alihankkijoilleen, avustajilleen ja vapaaehtoisille terveellisen, turvallisen ja viihtyisän työympäristön sekä oikeudenmukaisen, johdonmukaisen, tasapuolisen ja avoimen työ- ja johtamiskulttuurin.
Elokuvasäätiön toimenpideohjelma elokuva-alan työkulttuurin edistämiseksi
Työsuojeluhallinnon verkkosivuilla kerrotaan mm. työelämän säännöksistä, työympäristöjen parantamisesta ja työkyvyn ylläpitämisestä. Työsuojeluhallinnossa myös torjutaan työtapaturmia, ennaltaehkäistä ammattitauteja ja vähentää työstä työntekijöille aiheutuvia fyysisen ja henkisen terveyden haittoja.
FIA on koostanut Recommended Health and Safety Guidelines -oppaaseen alan työturvallisuudesta tietoa. Opas on saatavilla englanniksi ja ranskaksi.
Työsuojelulaki kokonaisuudessaan on koottuna Finlexiin.
Tasa-arvo ja yhdenvertaisuus ovat tärkeä osa työhyvinvoinnin toteutumista.