Teattereiden leikkaukset kohdistuvat freelancereihin – määräaikaiset työsopimukset jäävät tekemättä
Esittävän taiteen valtionosuuksien 4,5 miljoonan euron leikkaukset kohdentuvat teattereihin epätasaisesti, mutta kaikilta leikataan, koska henkilötyövuoden hinta laskee 2,2 prosenttia. Henkilötyövuosia menetetään 112,5. Lisäksi tietoa vapaaseen kenttään kohdistuvista leikkauksista odotetaan tammikuun loppuun.
Leikkaukset ovat historiallisen suuria ja niitä on tämänhetkisen tiedon mukaan tulossa vielä lisää vuosina 2026 ja 2027.
VOS-teattereiden leikkaukset vähentävät satoja freelancereiden työpaikkoja
Pahiten leikkaukset osuvat freelancereihin. Teattereiden johtajat ovat mediassa jo todenneet etsivänsä säästöjä vähentämällä ensi-iltoja ja palkkaamalla vähemmän freelancereita. Jokainen toteutumatta jäävä tuotanto tarkoittaa monen freelancerin työpaikan vähennystä. Lisäksi teattereissa on odotettavissa yt-neuvotteluita, lomautuksia ja mahdollisesti vakituisen henkilöstön irtisanomisia. Eikä eläköityvien näyttelijöiden tilalle palkata uusia. Yhä harvempi näyttelijä voi enää haaveilla kuukausipalkkaisesta näyttelijän työstä.
Teatterit ovat jo kehysriihestä lähtien varautuneet leikkauksiin. Näytelmäkirjailijoita on pyydetty vähentämään näytelmistä rooleja ja ohjelmistoihin on valittu näytelmiä, joita voidaan tehdä vähemmillä näyttelijöillä ja oman talon kiinnitetyillä.
Suuret teatterit ovat merkittävimpiä freelancenäyttelijöiden työllistäjiä ja esimerkiksi Helsingin Kaupunginteatterin 350 000 euron leikkaus, Tampereen Työväenteatterin 300 000 euron leikkaus tai Turun Kaupunginteatterin yli 200 000 euron leikkaus vähentävät valtavan määrän freelancekeikkoja.
Pienistä ja keskisuurista maakuntateattereista on jo kantautunut viesti, etteivät ne aio ensi vuonna palkata lainkaan vierailevia näyttelijöitä tai ainakin vähentävät vierailijoiden määrää radikaalisti.
Näyttelijöistä 75 prosenttia eli noin 1000 on freelancereita. Vierailutehtävät eli tuotantokohtaiset työsopimukset teattereissa ovat freelancereiden suurin työllistäjä. Nyt vierailijatehtävät ovat vakavasti uhattuna. Eikä korvaavia töitä ole olemassa.
Vapaan kentän ryhmien rahoituksen leikkaukset lisäävät freelancenäyttelijöiden ahdinkoa
Taiteen edistämiskeskuksen (Taike) päätökset vapaan kentän ryhmien kohtalosta selviävät tammikuun lopussa. Uutiset tulevat olemaan synkkiä. Valtion budjetista poistuu 3 miljoonan euron VOS-määräraha, jolla on mahdollistettu uusien toimijoiden siirtymää valtionosuusjärjestelmän piiriin. Tätä rahoitusta on kohdistettu yhteensä noin 30:lle vapaan kentän toimijalle. Taikelle siirretään uusia valtionavustusten hakijoita OKM:n avustusten piiristä ilman, että Taikelle osoitetaan lisärahoitusta ja lisäksi Taikelta leikataan 1,9 miljoonaa euroa.
Taiken leikkausten kokonaisvaikutusta teatteriryhmille ei vielä tiedetä, mutta varmaa on, että odotettavissa on kymmenien vapaan kentän teatteriryhmän toiminnan lopettaminen, esitysten väheneminen ja nykyistä pienimuotoisempaa esitystoimintaa. Freelancenäyttelijöiden työttömyys pahenee, kun sadat määräaikaiset työsopimukset jäävät tekemättä.
Säästetäänkö tällä lopulta yhtään mitään?
Hallitus ei ole tehnyt vaikutusarviointia leikkauksista. Nyt on syytä selvittää välittömästi leikkausten vaikutukset. Olen nimittäin varma, ettei tässä synny oikeita hyötyjä eikä säästöjä, vaan ainoastaan suurta tuhoa, väheneviä verotuloja ja työttömyyden lisääntymistä ja työttömyydestä aiheutuvia lisäkuluja. Näivettyvä teatteritoiminta näivettää myös teatterin ympärille syntynyttä taloutta: vähemmän hotellimajoituksia, ravintolavierailuja tai taksiajeluita.
Tuleville vuosille suunnitellut leikkaukset on peruttava, ellei haluta tuhota suomalaista teatterikenttää. Tähän asti teatteri on ollut alueellisesti saavutettavaa, liput kohtuuhintaisia ja lippuja on myyty vuosittain yli 4 miljoonaa, mutta jos perusrahoitus romahtaa, esityksiä ja teattereita jää jäljelle nykyistä vähemmän ja teatteriin on varaa vain rikkailla. Ja valtiolla on iso määrä työttömiä uudelleenkoulutettavia freelancetaiteilijoita sen sijaan, että he tekisivät työtään eli teatteriesityksiä suomalaisille yleisöille.
Elina Kuusikko
Kirjoittaja on Näyttelijäliitto – Skådespelarförbundet ry:n toiminnanjohtaja. Näyttelijäliiton blogissa julkaistaan ajankohtaisia kirjoituksia näyttelijöiden edunvalvontaan liittyen.
Det här talar vi om: Teatrarnas nedskärningar slår mot frilansare - de tidsbundna arbetsavtalen blir ogjordaI Elina Kuusikkos bloggtext behandlas teaterfältets ekonomiska situation och dess inverkan på frilansare. Kuusikko tar fram hur teatrarnas finansiella nedskärningar och ekonomiska press allt oftare leder till att det inte görs tidsbundna kontrakt. Detta försvagar framför allt frilansarnas position, eftersom de blir utan stabila arbetsmöjligheter och inkomst. Kuusikko varnar för att situationen kan påverka även teatrarnas konstnärliga nivå och på långsikt det kulturella utbudet. I texten lyfts behovet av att stöda frilansarnas position och att trygga deras arbetsmöjligheter på teaterfältet fram. |